Crtice iz povijesti

tb clanakP

Cement je nastao prije najmanje 12 milijuna godina. Prirodni se cement stvarao dok je Zemlja prolazila kroz razdoblje intenzivnih geoloških promjena.

Ljudi su na početku koristili upravo taj prirodni cement, a s vremenom su otkrili i kako napraviti cement iz drugih materijala.

Stari Rimljani razvili su posebni beton koji se mogao postavljati ispod vode (hidraulični cement). Njihova posebna mješavina sadržavala je vapno i vulkanski pepeo. Taj je beton bio tako čvrst da mnoge njihove građevine, mostovi i ceste postoje još i danas, 2000 godina nakon što su izgrađeni.

Beton armiran čeličnim šipkama bio je pravo otkriće. Prva armirano-betonska zgrada na kojoj je novi materijal postao uz konstrukcijski element i element pročelja zgrade bila je stambena zgrada Augusta Perreta u Parizu, Rue Franklin 25. August Perret smatra se pionirom upotrebe betona. Armirani beton je ugrađeni beton koji uključuje armaturu. Sam beton u statičkom smislu nosi tlačna naprezanja, dok je armatura ta koja preuzima vlačna naprezanja (koja su na primjer u slučaju kontinuirane grede u donjoj zoni i u gornjoj zoni na mjestima ležajeva).

Zlatno projektantsko pravilo glasi da ne postoji niti jedna armirano betonska konstrukcija bez pukotina, zato je bitno znati isprojektirati i pravilno ugraditi armirani beton.

betoni btntab kaf

logo_dole.png

Draževići 114, 71250 Kiseljak
tel: +387 (0)30 878 178 | fax: +387 (0)30 878 180
e-mail: transport.beton@tel.net.ba

designer17